Unik guidad visning på Hasselblad Center, årets pristagare 2019

Bild Hasselblads Center

Välkommen att vara med på en unik guidad tur bland bilder av den japanska fotografen Daido Moriyama som fått årets Hasselbladspris.
Den svenska konstnären och fotografen Anders Petersen ger en personlig visning av utställningen Daido Moriyama A Diary . Under visningen ger Petersen sitt eget perspektiv på Moriyamas bilder och reflekterar över sitt eget konstnärskap i dialog med Moriyamas.
Läs mer om guidningen här.
Tid: onsdag 29 januari kl 18-19
Plats: Hasselblad Center
Entré: vuxen 60 kr (engångsbesök) eller årsbiljett 100 kr.
Vi samlas innanför entrén på Konstmuseet vid Götaplatsen, ingen föranmälan krävs.

Bild Hasselblad Center

Stiftelsens motivering till valet av Daido Moriyama som 2019 års Hasselbladspristagare:
»Daido Moriyama är en av Japans mest kända fotografer, hyllad för sin radikala attityd till både mediet och sina ämnen. Moriyamas bilder omfamnar ett högst subjektivt men autentiskt förhållningssätt. Genom att reflektera en skarp syn på stadslivet och dess kaos av vardagsliv och ovanliga karaktärer intar hans arbete ett unikt rum mellan det illusoriska och det verkliga. Moriyama blev den mest framträdande konstnären från den kortlivade, men djupt inflytelse-rika Provoke-rörelsen, som spelade en viktig roll för att frigöra fotografin från tradition och rannsaka mediets natur. Hans djärva, kompromisslösa stil har bidragit till att skapa ett brett erkännande av japansk fotografi i ett internatio-nellt sammanhang. Moriyama har i sin tur, influerad av fotografen William Klein, Jack Kerouacs och James Baldwins texter och Shūji Terayamas experimentella teater, inspirerat efterföljande generationer av fotografer, inte bara i Japan utan i hela världen.«

Gå in och läs mer om pristagaren:
https://www.hasselbladfoundation.org/wp/sv/hasselbladpristagare-2019/
Utställning håller på från 15 oktober 2019 – 9 februari 2020.

Välkomna!